Работа с примитивни състояния на ума – есенно училище

Използвана картина за плаката на събитието: Wassily Kandinsky - Sky Blue,1940

Използвана картина за плаката на събитието: Wassily Kandinsky – Sky Blue,1940

Скъпи колеги,

бихме искали да ви уведомим за промяна в програмата на есенното училище. Поради непредвидени обстоятелства д-р Алберто Хан няма да има възможност да се включи на 6-8 октомври в Банкя, както беше обявено предварително в програмата ни.

В описанието по-долу можете да се запознаете с актуалната програма на есенното училище.

Благодарим за разбирането,

Комитет за организиране на събития на ДПП

***

Дружеството за психоаналитична психотерапия (ДПП) има удоволствието да ви покани на есенно училище на тема „РАБОТА С ПРИМИТИВНИ СЪСТОЯНИЯ НА УМА” с д-р Петя Петкова и д-р Паоло Кариняни – психоаналитици, гост-лектори и преподаватели в обучителната програма на Дружеството за психоаналитична психотерапия.

Дати на провеждане: 6, 7 и 8 октомври 2023 г.

Начин на провеждане: на живо.

Място на провеждане: хотел “Банкя Палас”, гр. Банкя.

Работен език: български – ще бъде осигурен превод от английски и италиански на български и обратно.

Гост-лекторите:

Д-р Петя Петкова е член на Института по психоанализа, Лондон и Британското психоаналитично общество. Работи като психоаналитик на частна практика в Лондон. Била е гост-лектор в Империал колидж, клиника „Тависток“, и към Института по психоанализа, Лондон. Преподава и супервизира в Южна Корея, Китай, Казахстан, Русия, Полша и България.

Д-р Паоло Кариняни, психолог и психоаналитик в Общество на психотерапевтите, клиника “Тависток”, Лондон. В продължение на 30 години преподава в обучителната програма “Умения за наблюдение и клинична работа” по модела на клиника “Тависток”, Лондон. Работи на частна практика като психоаналитик с деца, юноши и възрастни. Публикувал е статии за психоаналитичната техника с деца и юноши, за проблема тяло-ум в психоанализата и за връзката между философията и психоанализата.

Темата на есенното училище:

Сънища, символи, шеги, изкуство, игра, но също и болест, страдание, перверзия, лудост, война – общото между тях е, че те са проявления на несъзнаваното и ни дават достъп до първичните и примитивни фантазии, обекти и емоционални преживявания, с които то е населено.

С откритието на механизма на проективната идентификация стана възможно изследването на по-примитивни форми на комуникация и психични съдържания. Това ни позволява да ги разпознаваме както в клиничната работа (пренос и контрапренос), в хода на човешкото развитие (reverie и връзката контейнер-съдържимо), така и в процесите на символизация, креативност, в изкуството, езика, ученето от опита и интуицията.

Като терапевти ние постоянно сме изложени на примитивните състояния на ума – както на пациентите ни, така и на нашите собствени. Работата с тях е сърцевината на дейността ни и поставя много технически, теоретични и етични въпроси пред нас, които ви каним да разгледаме в рамките на есенното училище.

***

Програма по дни:

Петък, 6 октомври, 2023 г.

18.00 – 19.30 ч.: “Трудности в работата с примитивните състояния на ума” – панелна дискусия на гост-лекторите;

20.00 – 20.30 ч.: Welcome drinks.

Събота, 7 октомври, 2023 г.

Сесиите от 9.30 до 17.00 ч. са общи за всички участници и включват доклади на двамата лектори, свързани с темата на есенното училище.

9.30 – 11.00 ч.: „Някои аспекти на комуникацията в аналитичната връзка с деца, юноши и психотични пациенти – част първа, теоретични аспекти” – д-р Паоло Кариняни”;

11.10 – 12.40 ч.: „Сблъскване с примитивни психични състояния в анализата на юноша и възрастен пациент“ – д-р Петя Петкова;

12.40 – 15.30 ч.: Обяд и свободно време;

15.30 – 17.00 ч.: „Някои аспекти на комуникацията в аналитичната връзка с деца, юноши и психотични пациенти – част втора, технически аспекти” – д-р Паоло Кариняни”;

17.10 – 18.40 ч.: Клинични семинари, провеждани паралелно в три групи в три зали;

Достъп в група 1 и група 2 имат само кандидати в обучение по психоаналитична психотерапия на ДПП или психоанализа на Българското психоаналитично общество (БПО). Група 3 е отворена за всички участници, които проявяват интерес към метода “Наблюдение на бебета”.

Зала 2, група 1, супервизия на клиничен случай, водещ д-р Паоло Кариняни  – затворена група за кандидати по психоаналитична психотерапия към ДПП или психоанализа към БПО;

Зала 3, група 2, супервизия на клиничен случай, водещ  д-р Петя Петкова– затворена група за кандидати по психоаналитична психотерапия към ДПП или психоанализа към БПО;

Зала 1, група 3, „Мястото на метода “Наблюдение на бебета” в удържането на примитивни състояния на ума”, водещ Елена Божинова и Мария Енева – отворена група.

18.50 – 19.50 ч.: Заключителна част, обща за всички участници.

 Неделя, 8 октомври, 2023 г.

9.30 – 11.00 ч.: “Етика и психоанализа. Етични проблеми и отклонения от метода в психоанализата ”, водещ д-р Петя Петкова;

Сесия, посветена на професионалната етика – инициатива на Комисията по професионална етика (КПЕ) на ДПП. В рамките на тази сесия ще бъдат представени идеи от следните два текста:

  • Zachrisson, А. (2014) Ethical breaches and deviations of method in psychoanalysis: A heuristic model for the differentiation of boundary transgressions in psychoanalytic work, Int. Forum Psychoanal., (23)(4):246-252
  • Joseph, B., Ethics and Enactment, Bulletin 57, 2003 (Page 147-152), EPF Conference 2003

11.15 – 12.00 ч.: Обучителна програма по психоаналитична психотерапия на ДПП – представяне на програмата, среща с членове на организационния комитет на обучението и кандидати по психоаналитична психотерапия. Време за въпроси.

***

Регистрация и такса участие

За да се регистрирате за събитието е необходимо:
1. Да попълните следната онлайн Регистрационна форма (кликни тук)

2. Да заплатите таксата за участие по банкова сметка на ДПП.

Таксата за участие в есенното училище се формира от: 200 лв. за семинарната част за трите дни + избор на един от предложените пакети за настаняване в хотел “Банкя Палас”, гр. Банкя.

Таблица с пакети за настаняване в хотел “Банкя Палас”, гр. Банкя

Заплащането става единствено чрез банков превод на следната сметка:

ДРУЖЕСТВО ЗА ПСИХОАНАЛИТИЧНА ПСИХОТЕРАПИЯ

IBAN: BG24 UBBS 8888 1000 9209 46

BIC: UBBS BGSF

Основание: есенно училище + име и фамилия + избрания пакет за настаняване

Kрайният срок за плащане на таксата за участие е 29 септември 2023 г. Не е възможна регистрация и/или заплащане на място.

Преференциална цена за студенти (бакалаври и магистри) от ВУЗ в България: 150 лв. за семинарната част на трите дни + избрания пакет за настаняване.

При въпроси или трудности с регистрацията можете да се свържете с нас на имейл: events@dpp-bg.org